By Bernama | Astro Awani


Pihak pendakwaan dan pembelaan masing-masing telah menyerahkan hujahan bertulis kepada mahkamah, berkaitan kes bunuh Zulfarhan. — GAMBAR FAIL

Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 29 dan 30 September untuk mendengar hujah di akhir kes pembelaan 18 penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang didakwa membunuh, bersubahat membunuh dan mencederakan Pegawai Kadet Laut UPNM, Zulfarhan Osman Zulkarnain.

Timbalan Pendakwa Raya N. Joy Jothi, ketika dihubungi Bernama menerusi aplikasi WhatsApp hari ini, berkata prosiding itu akan berlangsung di hadapan Hakim Datuk Azman Abdullah.

‘Pihak pendakwaan dan pembelaan telah menyerahkan hujahan bertulis kepada mahkamah. Pendakwaan menyerahkan hujahan setebal 95 muka surat pada awal Julai lepas,” katanya.

Peguam Amer Hamzah Arshad, yang mewakili tertuduh pertama dan kedua iaitu Muhammad Akmal Zuhairi Azmal serta Muhammad Azamuddin Mad Sofi, ketika dihubungi mengesahkan tarikh itu dan memaklumkan pihaknya telah memfailkan hujahan bertulis setebal 85 muka surat pada 15 Jun lepas.

Pada 8 April lepas, pembelaan menutup kesnya selepas memanggil 18 penuntut UPNM dan dua saksi lain termasuk Ketua Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh Dr Rohayu Shahar Adnan pada prosiding bela diri yang bermula 2 Oktober 2019.

Pendakwaan telah mengemukakan 31 saksi termasuk Pakar Perubatan Forensik Hospital Serdang Dr Salmah Arshad serta dua saksi yang melihat perbuatan menekap seterika wap ke badan mangsa iaitu Ahmad Senabil Mohd dan Mohd Syafiq Abdullah, kedua-duanya penuntut UPNM, pada perbicaraan yang bermula 29 Januari 2018.

Pada 31 Julai 2019, Mahkamah Tinggi memerintahkan penuntut UPNM terbabit membela diri terhadap pertuduhan membunuh, bersubahat membunuh dan mencederakan Zulfarhan Osman selepas mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap mereka.

Lima tertuduh iaitu Muhammad Akmal Zuhairi dan Muhammad Azamuddin, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat dan Mohamad Shobirin Sabri berdepan pertuduhan membunuh Zulfarhan manakala Abdoul Hakeem Mohd Ali didakwa bersubahat membunuh.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di bilik 04-10, blok penginapan asrama Jebat, UPNM antara 4.45 dan 5.45 pagi 22 Mei 2017 mengikut seksyen 302 Kanun Keseksaan manakala Abdoul Hakeem didakwa mengikut seksyen 109 kanun sama yang memperuntuk hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Mereka bersama dengan 12 lagi iaitu Mohd Hafiz Fauzan Ismail, Mohamad Lukhmanul Hakim Mohd Zain, Ahmad Shafwan Berdal, Muhammad Amirul Asraff Mala, Luqman Hakim Shamsuri, Muhammad Sufi Mohd Mustapha, Noriznan Izzairi Noor Azhar, Muhamad Ashraf Abdullah, Muhammad Danial Firdaus Azmir, Muhammad Hasif, Muhammad Adib Iman dan Mohamad Syazwan juga diperintah membela diri atas pertuduhan mencederakan mangsa.

Mereka didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap mangsa, untuk mendapatkan pengakuan bahawa dia telah mencuri komputer riba, mengikut seksyen 330 Kanun Keseksaan dibaca bersama seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di dalam bilik 03-05, blok penginapan asrama Jebat universiti itu di Kem Perdana, Sungai Besi antara 2.30 dan 5.30 pagi 21 Mei 2017.


Source: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/mahkamah-dengar-hujah-akhir-kes-bunuh-zulfarhan-pada-29-30-september-310945